Ako v UK požiadať o permanentnú kartu rezidenta (rezidentskú kartu) – UK Permanent Residency

Ak vo Veľkej Británii žijete päť, alebo viac rokov, môžete požiadať o permanentnú kartu rezidenta (rezidentskú kartu) – UK Permanent Residency. Tento document budete taktiež potrebovať ak by ste sa rozhodli požiadať o Britské občianstvo (British citizenship). Získanie tohto potvrdenia Vám môže v budúcnosti uľahčiť žiadanie o určité prídavky a služby, rovnako ako aj dokazovanie toho, že mate právo žiť vo  Veľkej Británii.

Oprávnenou osobou (qualified person) sa zvyčajne stanete pokiaľ ste občanom štátu Európskej Únie, alebo Švajčiarska a ste jedným z nasledujúcich:

  • Pracujúca osoba
  • Študent
  • Samostatne zárobkovo činná osoba
  • Finančne sebestačná osoba
  • Osoba hľadajúca prácu

Musíte poskytnúť dôkazy o tom, že ste oprávnenou osobou. Prečítajte si pokyny pri vyplňovaní žiadosti stanovujúce ktoré dokumenty potrebujete poslať so žiadosťou (odkaz priložený nižšie).

Do Vašej žiadosti môžete pridať aj rodinných príslušníkov a štatút permanentného rezidenta môžete získať taktiež ako rodinný príslušník osoby pochádzajúcej z Európskej Únie, alebo Švajčiarska.

Formulár žiadosti a pokyny pri vyplňovaní si môžete stiatnúť tu:

Keď žiadosť vyplníte, zaplaťte £65 za každú osobu ktorá žiada o udelenie permanent residence (prípadne k Vašej žiadosti priložte šek na danú sumu) a pošlite to poštou spolu s podpornými dôkazmi na túto adresu:

Home Office – EEA applications, PO Box 590, Durham, DH99 1AD

Podporné dôkazy (dokumenty ktoré potrebujete priložiť k Vašej žiadosti o permanentnú kartu rezidenta)

S Vašou žiadosťou potrebujete zaslať dokumenty ktoré potvrdia že ste oprávnenou osobou. Medzi tieto dokumenty partí:

  • Váš súčasný cestovný pas, alebo občiansky preukaz a pokiaľ máte Registračný Certifikát z Home Office, tak priložte aj ten.
  • Dve fotky veľkosti ako na cestovný pas pre každeho žiadateľa ktorý je zahrnutý v danej žiadosti.
  • Dôkazy že ste žili v UK – napríklad účty za plyn, elektrinu, vodu, council tax, listy zo štátnych úradov (požadujú zaslať aspoň 2 za každý rok, no ak mate viac takých dokumentov, pošlite ich viac pre prípad že by niektorý neuznali).
  • Dôkazy že ste pracovali, študovali, boli samostatne zárobkovo činnou osobou, finančne sebestačnou osobou, alebo že ste si hľadali prácu (napríklad výplatné pásky, P60 a výpisy z banky. Rovnako ako vyššie, pošlite radšej viac dokumentov pre prípad že by niektorý neuznali.
  • Dôkazy o živnosti, podnikaní (dôkazy o platení National Insurance Contributions, Tax Returns, teda oficiálne dokumenty potvrdzujúce že ste podnikali a platili dane).

Pre viac informácií o tom ako ziskať potvrdenie o platení National Insurance Contributions kliknite tu.

Je možné že Vaša špecifická situácia bude vyžadovať zaslanie dodatočných informácií a dôkazov, preto by bolo dobré keby ste si prečítali Guidance Notes, teda pokyny pri vyplňovaní žiadosti. Tieto nájdete na rovnakej stránke ako formulár žiadosti (odkaz na stiahnutie formulára priložený vyššie)

Po šiestich rokoch života vo Veľkej Británii môžete požiadať o Britské občianstvo a potvrdenie o permanent residence pri tom budete potrebovať. Pravidlá pri udeľovaní občianstva sú trochu odlišné pokiaľ Váš manžel, alebo manželka už Britským občanom je.

Pokiaľ však ve Veľkej Británii žijete menej než 5 rokov, no pracujete nepretržite už aspoň 12 mesiacov, môžete požiadať o registračný certifikát (Registration Certificate) ktorý potvrdí Váš štatút imigranta.

Zaujímavý článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi

Späť na NOVINKY a ČLÁNKY

©2018 Vera Keves & CO - Czech & Slovak Translation and Interpreting Services

Log in with your credentials

Forgot your details?